Често задавани въпроси

Дивият заек(Lepus europaeus) е вид средно голям бозайник от семейство Зайцеви(Leporidae). Разпространен е в по-голямата част от Европа, включително в България, както и в части от Близкия Изток и Централна Азия. Пренесен е от човека в някои области на Америка, Австралия и Океания.

Дейността по проекта започва с внасянето на 5 бр. двойки диви зайци от Словакия, които в рамките на една година, ще запълнят капацитета на фермата. Зайците са закупени от специализирана ферма, имат родословие и са в годна за разплод възраст. За правилното израстване на бъдещото поколение се грижи квалифициран ветеринар.

Стопанството е с капацитет за развъждане на 5000 диви зайци годишно. За тази цел фермата разполага с 260 бр. дървени клетки с врати от мрежа и снабдени с автоматични поилки, както и 20 дк терен, предвиден за разходка на зайците, с цел привикването им към реални условия, без тези за разплод.

За правилното хранене е предвиден около 15 дк терен със собствени засаждения от люцерна, жълт кантарион, лайка и специална смеска, както и постройка за правилното им съхранение.

За почистването на клетките има специално изградени канали с течаща вода.

Не намирате информацията, която искате?

Ще ви помогнем лично!